Meer dan 120.000 slachtoffers met  brandwonden per jaar (meer dan de helft bij kinderen), help hen aub

Steun mee

Brandwonden, een lange lijdensweg

Per jaar lopen er in België ongeveer 120.000 mensen brandwonden op, waarvan er ongeveer 10.000 mee naar het ziekenhuis moeten. Rond de 800 van deze patiënten komen in gespecialiseerde brandwondencentra terecht. Gemiddeld sterven er jaarlijks in België 150 mensen aan de gevolgen van brandwonden.

Meer dan de helft van alle brandwonden doet zich voor bij kinderen jonger dan vijf jaar. De meeste kinderen verbranden zich aan een hete vloeistof (heet badwater, warme thee, koffie, soep ...). Jongens hebben vaker brandwonden dan meisjes, namelijk 80% van de ongevallen. 60% van de dodelijke ongevallen komen trouwens voor bij mannen.

De voornaamste oorzaken van brandwonden zijn: hete vloeistoffen en stoom, vlammen, stralingshitte (bij ontploffingen), contact met hete voorwerpen, chemicaliën en elektrische stroom.

In geval van brandwonden geldt er altijd maar één regel: "Eerst water, de rest komt later." Spoel de wond snel en kort met ijskoud water om de pijn weg te nemen. Daarna de wonde 10 à 15 minuten met (lauw) water spoelen om de opgestapelde warmte af te voeren.

Een oppervlakkige verwonding (niet te groot, eerste of tweede graad) kan je zelf behandelen met een brandwondenzalf. Als de wonde dieper lijkt (derde graad) of groter is dan een handpalm, wikkel ze dan in zuiver verband en ga naar een dokter of het ziekenhuis. 

Er is veel vooruitgang geboekt in de diagnose en behandeling van brandwonden, maar toch betekent het voor een patiënt vaak langdurige fysische en psychische pijn met meestal blijvende verminking. Daarbovenop komt nog de zware financiële belasting voor de patiënt, zijn familie, de ziekteverzekering en de maatschappij.

Stichting Brandwonden helpt slachtoffers van brandwonden financieel. Alleen kunnen we dat niet, we hebben daarbij dringend jouw steun nodig.

Jij kunt een bewaarengel zijn voor patiënten met brandwonden, dus wordt nu donateur van Stichting Brandwonden!